drewno do kominka

Jak wybrać drewno kominkowe?


Kominek w domu sprawia, że zimowe wieczory stają się bardzo klimatyczne. Po budowie wymarzonego kominka, należy zastanowić się, jaki stosować do niego opał. Zakupić można węgiel, brykiet a także pellet. Jednak najbardziej tradycyjnym rozwiązaniem jest drewno kominkowe.

 

Rodzaje drewna kominkowego

Decydując się na drewno kominkowe, powinno się wybierać drzewa liściaste. Drewno opałowe z drzew iglastych posiada bowiem dużo żywicy, która sprawia, że kominek szybko się brudzi. Dodatkowo podczas jego spalania wytwarza się dużo dymu oraz sadzy. Należy wtedy pamiętać o częstych kontrolach kominów, by zapobiec pożarom.

 

            Drewno z drzew liściastych pozbawione jest tak dużej ilości żywicy, dlatego też utrzymanie czystości kominka jest dużo prostsze, a samo użytkowanie znacznie bezpieczniejsze. Można je podzielić na dwa rodzaje:

  • twarde – wśród nich znajdują się m. in. buk, jesion, dąb oraz drab.
  • miękkie – najlepiej z tego rodzaju sprawdza się drewno z drzew owocowych. Można również stosować opał z lipy czy też topoli.

Jaka jest między nimi różnica? By wytworzyć podczas spalania tyle samo ciepła, potrzeba prawie dwa razy więcej drewna miękkiego, niż twardego. Jest to spowodowane różną gęstością drewna. Twarde drewno do kominka będzie paliło się dłużej i mniejszym płomieniem, lecz znacznie trudniej go rozpalić niż drewno miękkie. Dodatkowym atutem drewna o mniejszej gęstości jest jego atrakcyjniejsza cena.

 

Jak wybrać dobre drewno kominkowe

Należy zwrócić uwagę nie tylko na rodzaj drewna, ale również na:

  • suchość drewna – podczas zakupu, należy zwrócić uwagę czy drewno odpowiednio długo „leżakowało”. Zbyt wilgotne nie będzie się dobrze palić i będzie wytwarzać sporo dymu. Wilgotność drewna nie powinna przekraczać 20%. Drzewo musi być sezonowane. Jeśli ma się taką możliwość, warto kupić drewno sezon wcześniej, by miało dużo czasu na wyschnięcie. Powinno ono leżeć w suchym miejscu i nie stykać się bezpośrednio z podłożem.
  • Szybkość wysychania – Każde rodzaj drzew wymaga innego czasu sezonowania. Przykładowo brzoza potrzebuje kilku miesięcy, a dąb nawet ponad dwa lata.
  • Miejsce zakupu – dobrego drewna opałowego należy szukać w nadleśnictwach, tartakach lub składach opałowych.
  • Ilość kory ­– mniejsza ilość kory, zwiększa wartość opałową drewna. Za jej pomocą można również sprawdzić suchość drewna. Kora będzie mocno przylegać do drzewa świeżo ściętego, zaś odpadać od długo sezonowanego.
  • Naturalność – drewno kominkowe nie może być pokryte lakierem, klejem lub innymi substancjami chemicznymi.
  • Barwa – suche drewno ciemnieje podczas sezonowania. Jeśli widoczne są na nim plamy, może to oznaczać, że zostało ono zarażone przez grzyba.
  • Wielkość – drewno kominkowe nie powinno mieć więcej niż 20-30 centymetrów długości.

 

 

Dagmara Pietrzak